Tuesday, October 28, 2008

Õuesõppe tund teemal „Puud ja põõsad“

Helena Ohak

Eesmärgid: kinnistada puude ja põõsaste nimetusi, arendada orienteerumisoskusi, arendada tähelepanu- ja meeskonnatöö oskusi, arendada häälimisoskust ja kinnistada värve, arendada loogikat, õpetada loomade-lindude matkimist, nende liigutuste imiteerimist, arendada fantaasiat ja ilumeelt.

Materjalid: väike tahvel ja kriit, tähevõtmed (sedelid tähe kodeeringuga nt. 1 kollane ringike - A, 2 kollast ringikest-I; jne), kommikarp, vihjetesedelid puude ja põõsaste nimetustega, tikutoosid (igale lapsele), paber, pulgaliimid, vildikad.Eeltöö: sedelite valmistamine ja peitmine, kingikarbi peitmine.
õpetaja: Täna me lähme avastusretkele. Nimelt on meie metsas ära peidetud varandus, kuid selleks, et seda leida tuleb olla sõbralik looduse ja teiste laste suhtes. Tuleb olla abiks teistele ja hoida silmad lahti. Samuti korjame me oma retke jooksul tillukese varanduse.

Lastele jagatakse tikutopsid ja tähevõtmed

õpetaja: enne, kui me liikuma hakkame, võtame paaridesse. Mis te arvate, kuhu me täna lähme? (lapsed arvavad: metsa). Õige, metsa:


Metsa all olid maasikmarjad

Sääseparved, lastekarjad.

Lapsed sõid sääl maasikaid

sääsed aga lapsi sõid.

Kellel tiivad, sellel lennud,

sääski söövad pääsulinnud.

Söövad put-put-putukaid,

söövad sit-sit-sitikaid.

Lapsed parve, sääsed karja!

Varre otsa miljon marja!

Karjasääsed need on paid,

ei tee lapsele ai-aid!


Salmiga loetakse lapsed paaridesse, hakatakse liikuma metsa poole.

Õpetaja: Nüüd me oleme võlumetsas. Millised puud ja põõsad siin kasvavad? (lapsed nimetavad)

Paljudel puudel ja põõsastel on olemas saladused, ja täna me proovime neid mõista. Tänuks aga juhatavad puud meid aardeni. Siin on esimene mõistatus:


Igal lapsel/ võistkonnal on oma värvi tähevõti. Tähthaaval mõistatakse lahti järgmine sihtkoht (sõna pannakse tähthaaval kirja väiksele tahvlile), milleks on mõni puu ja põõsas. Sealt otsitakse järjekordset sedelit. Peale igat leidu antakse täiendavaid ülesandeid: nt. Otsi ja pane oma tikutoosi midagi ilusat, midagi rohelist jne.


Võimlemisminut:

Hommikuti üks ja kaks (sammud)

võimleb peenike ja paks, (käed ülesse ja kõrvale)

võimleb orav, (sõrmedega näitame pea kohal kõrvu)

siili-sass, (sõrmed pea kohal - okad)

rebane (lehvitamesaba)

ja jänku-Jass. (hüpped)

Võimleb aasal väike sirts, (tiivakesed)

Pikas rohus rohutirts, (kükiame, hõõrume küünarnuke vastu külgi)

Võimleb kure-Kaarel soos, (tõstame põlvi)

võimleme ka meie koos:

üks-kaks, üks-kaks!


Varandus (koomid) on kastis, mille küljes on kiri


Varandus metsasõpradele. Oma tikutoosi sisust koosta pilt meie metsast (lastele jagatakse paberid ja liimid, vajadusel ka vildikad. Iga laps valmistab pildi ja annab selle õpetaja kätte. Vastutasuks saab ta aaretekastist kingituse.

0 comments: