Monday, October 27, 2008

Isadepäeva teemapidu "Matk"

Jsadepäeva peokava 7.11.2008

TEEMAPIDU MATK“

Vahendid: Kuuskede ja põõsaste dekoratsioonid saali kaunistamiseks ; punased ja kollased kerged rätikud lõketantsu jaoks ; kaks telki ; esemed seljakotidepakimismänguks (vt. III); Teatevõistluste jaoks seljakotid, kuubikud, kellukesed ; puud ; seenekorv ; mütsid seltskonnatantsu jaoks „1-2-3 на носочки“ ; CD’d metsahäältega ja isadepäevamuusikaga ; pikk nöör sõrmusega ; maius

Rollid: Matkajuhid õp.-1, -2,-3 ja-4; Metsavaht.

Ettevalmistustöö: Isad ja lapsed tulevad peole matkariietes, seljakotidega ja muude vajalike aksessuaaridega.

Matkajuht (1)- Tere tulemast meie peole kallid issid, taas saame kokku selles saalis, et tähistada sellist olulist sündmust nagu seda on isadepäev. Ja kes oskakski seda paremini teha, kui lapsed?

Matkajuht (4)- Дорогие папы, вот мы с вами и снова собралисьв этом зале, чтобы отметить праздник – День отца, а кто лучше может поздравить с днем отца, чем сами дети?

I- Lapsed loevad isadepäeva luuletusi, kõige lõpus hüüavad kõik üheskoos:“Palju õnne soovime, matkale teid kutsume!“

II- Matkajuht (1) – Lapsed kutsusid oma isad matkale! Aga lapsed, kas teil on matkakotid kokku pandud? Matkajuht (4)- Дети приглашают пап в поход, а походные рюкзаки вы собрали? Давайте-ка скорее собираться!

III- Viiakse läbi mäng pane kokku matkakott. Kaks last paneb toob teisest saali otsast ükshaaval kotti esemeid, mida läheb matkal vaja (Tikud, pepulaud, pott, pann, tekk, kompass) esemete hulgas on samuti ka segavad objektid: soojakott, triikraud, nukuriided jms. Viib läbi Matkajuht Nr 4

IV- Matkajuht (1) no nüüd on kotid pakitud, võtame nüüd ritta kõik need, kes soovivad matkale minna. (Kõnnitakse ussis mööda saali muusika saatel (Laul „Üldse mitte midagi ei karda meie isad“)).

V- Matkajuht (3), Olemegi metsas, vaadake kui ilusad kõrged puud, jõgi, mäed! Aga kuidas me küll nendest kõikidest takistustest üle saame? Viiakse läbi teatevõistlused: Saadetakse matkakotid üksteisele käest kätte andes kujutletava jõe „teisele kaldale“; Isad ronivad lapsed seljas varbseinale, puudutavad kellukest ja jooksevad tagasi (mägironimine), pimedas metsas tuleb toitu otsida (isad otsivad kinnisilmi põrandalt kuubikuid, lapsed juhatavad neid sõnadega)

VI- Matkajuht (2). Jõudsimegi lõpuks ööbimiskohta, tee oli raske, kõik on kindlasti väsinud? Siis ei olegi muud kui telgid üles panna. Selleks läheb meil vaja kuus kõige tugevamat isa (võistkonnad 3-3). Viiakse läbi võistlus, kes paneb kiiremini telgi püsti.

VII- Matkajuht (4,2) – Mäng: a) Isa kirjeldab ühte last, kes istub parajasti telgis, siis tuleb laps välja ja võrreldakse, kas laps näeb tõesti välja kirjeldusele vastavalt; b) Isa silmad pannakse kinni, mõlemasse telki pannakse kaks last, kes hüüavad „Isa, ma olen siin!“ isa peab hääle järgi ära arvama, millises telgis on tema laps. (samal ajal valmistatakse ette puude korjamismäng)

VIII- Matkajuht (1) – No nii, telgid on üles seatud, puudub vaid lõke. Selleks korjame nüüd metsast puid. Aga mets on suur...jaguneme õige mööda metsa laiali: Iga isa võtab oma lapse ja laps paneb oma isa joone peale. Antakse start, lapsed hakkavad ükshaaval puid isadele tooma, isad peavad loendama. Lõpus küsitakse isade käest kui palju puuhalge keegi on toonud. Lapsed olid tublid puid korjama, aga kuidas on lood isaga, nad peavad ühe minuti jooksul laduma puud ilusasse lõkesse keset saali, tuues neid ükshaaval. Lapsed ergutavad oma isasid.

IX- Matkajuht (2) – Oi kui palju puid, nüüd vaja need ainult süüdata! Lõketants punaste ja kollaste rätikutega ümber puude. Kõik teevad rätikutega liigutusi, mida näitab ette matkajuht.

X- Kõik istuvad pepulaudadel lõke ümber (Isad kaugemal, lapsed lähedal). Muusika õpetaja: „Oi kui hea ja soe on nüüd istuda lõke ääres, ainult laulust tunnen ma puudust“ Lapsed esitavad laule «Про пап», «Kes mida talveks korjab» + tants „1, 2, 3 –на носочки“. Matkajuht (1)...a kas teate mida mina täna metsast teepeal leidsin? Arvake ära! Tal üks jalg ja kübar suur sambla sees on tema juur? – Õige seened! Kas te seentest laule teate? (Lapsed esitavad kaks laulu seentest)

XI- Istume kõik ringis ümber lõke. Matkajuht (1)...ja ongi meie päev lõppu jõudnud, vaadake, kui pimedaks on juba läinud! Kuulake mis hääli kuuleb metsas õhtu eel? (Mängitakse plaadilt metsahääli: lehekohin, vihm, rohutirtsud, öökull, hundi ulgumine ja lõpuks kellegi sammud)...oi oi, keegi tuleb, kes see küll olla võiks?

XII- Tuleb Metsavaht: Здравствуйте, я лесник! А вы что это тут костер развели без разрешения! Разве вы не знаете, что от этого в лесу может случится большая беда! Matkajuht (2), a me tähistame siin isadepäeva, laulame, mängime! Лесник: Ааа! Так это значит папы виноваты, а ну-ка папы, вставайте в рядюююсейчас Я с вами поиграю! По очереди рассказывайте вашим детям как вести себя в лесу, а кто ничего добавить не сумеет, из игры выбывает! (viiakse läbi mäng, kes isadest teab rohkem metsas käitumisereegleid). Лесник: тото-же! Ну что, обещаете впредь себя хорошо вести! (Да)...ну ладно, а поиграть еще хотите?

XIII- Metsavahi mängud: a) pika nööri otsas on sõrmus, sõrmus antakse mööda ringi edasi, nii, et poleks näha , kelle käes sõrmus parajasti on. Mängib muusika ja üks laps on ringi keskel, kui muusika peatub peab laps arvama kelle käes on sõrmus; b) Laul „vana Metsavaht astus“ (Viib läbi Maatkajuht 2)

XIV- Metsavaht ja matkajuhid tänavad kõiki toreda matka eest ja kutsuvad kõiki kokanduses valminud söögipoolist maitsema.

1 comments:

Hundiina said...

nüüdseks sai see pidu siis ka maha peetud...päris huvitav oli, ainult venis natuke pikaks. aväikesed lapsed väsisid ära. Muidu aga arvan, et täitsa väärt pidu oli. Ainuke asi, kui keegi kunagi seda stsenaariumit kasutab, siis võiks mõned esinemise numbrid panna algusesse, luuletustega kokku, kuna lõpupoole oli esinemine veidike kahvatu just selle sama väsimuse tõttu...lõkke ümber võiks jääda umbes 2 laulu